Na Př praktikách jsme pozorovali stavbu slepičího vejce a prozkoumávali některé jeho vlastnosti. Žáci sledovali povrch skořápky lupou a zjišťovali její pórovitost. Odstraňovali větší část skořápky a vzniklým otvorem pozorovali stavbu vejce, jednotlivé části dokreslovali do protokolu. Prozkoumali papírovou blánu, poutka, řídký a hustý bílek, vzduchovou komůrku a zárodečný terčík. Odpovídali na otázku, z čeho je vyvíjející zárodek vyživován, která část je prvotní zásobárnou vzduchu pro zárodek, kudy se do vejce dostává vzduch. Pozorovali a hodnotili pokus reakce tuše a oleje na vyschlé skořápky. Zaznamenávali reakci octu na skořápku, vápenec a žulu.
A protože někteří během práce dostali na vajíčko chuť, určitě si k večeři vaječnou specialitu bohatou na kvalitní bílkoviny připravili.😊
Mgr. Lenka Roubalová