Základní škola a Mateřská škola
Jiráskovo náměstí 1166
500 02 Hradec Králové

Loc: 50°12'20.906"N
        15°48'39.17"E

IČO: 62694774
IZO školy: 102066787

tel: +420 495 540 521
email: skola@zsjirasek.cz
ID datové stránky: ggkmdrp      

Ve dnech 24. – 27. 5 2022 se konal pro žáky osmých tříd sportovně cyklistický kurz.

První den, po proškolení se základními pravidly bezpečného pohybu na kolech, vyjeli žáci s pedagogy na kolech do kempu Lodín, kde byli po celou dobu ubytováni. Počasí prvních dnů bylo převážně deštivé, a tak umožnilo pouze kratší výlety po okolí. Po příjezdu do kempu nezbyly jiné možnosti než krátkodobá sportovní vyžití na tamním sportovišti, na kolo nás déšť nepustil.

Druhý den jsme využili přestávky deště a dojeli jsme se podívat na zámek Hrádek u Nechanic, kde jsme se bohužel opět kvůli deštivým vyhlídkám nemohli zdržet delší dobu. Po návratu do kempu opět pršelo. Žáci ale nezaháleli, jelikož jim byla vyhlášena soutěž o „nejlepší skupinu“, která spočívala v kreativitě skupin žáků při plnění zadávaných úkolů (skupinové selfie, básnička, pantomima apod.). Nutné dodat, že všechny skupiny plnily úkoly velmi nápaditě a s dobrou náladou. Alespoň tak bylo možné vylepšit si náladu pokaženou deštěm. V pozdějších odpoledních hodinách konečně déšť ustal a mohli jsme vyjet na krátký výlet po okolních obcích. Večer jsme si zpříjemnili opékáním buřtů.

Třetí den zahájily děti individuálním závoděním v duatlonu –  závodu složeném z cyklistického a běžeckého úseku. Všichni žáci se do netradičního a pro mnohé i náročného závodu pustili s chutí a velkým nasazením, za což všichni sklidili velkou pochvalu. Nejrychlejšími závodníky byla mezi děvčaty Monika Suchardová a mezi chlapci Radim Vodička. Po krátkém odpočinku v kempu jsme se pak všichni vydali ještě k rozhledně Chlum u Hradce Králové. Cesta tam byla pohodová, zpátky nám však nepřál vítr a návrat byl s protivětrem celkem náročný.

Poslední den po sbalení věcí a vyklizení chatek čekala skupinu cesta zpět ke škole.

Za 4 dny žáci najeli cca 110 – 140 km, naučili se základům cykloturistiky, nabyli nové zážitky a zkušenosti, zahráli si skupinové hry. Veškeré akce absolvovali se zájmem, do soutěžení i do cyklistiky se pouštěli s vysokým nasazením, jistě si za to zaslouží ještě jednou velkou pochvalu.

Věřím, že tato akce si najde své zájemce i v příštím roce a už teď se můžeme těšit.

2 cyklo všichni pěšky 2cyklo 1 2cyklo 2cyklo 1 2 2cyklo 3cyklo 3 2cyklo 4cyklo piknikcyklo přestávkacyklo startduatlon dívkyduatlon kluci

Nahoru